View allAll Photos Tagged RedEd
I only live 5 mins away from the heather moors of the South Pennines and, as it snowed yesterday, I thought I would try to grab a few shots of some Red Grouse today. I always think they look awesome in the snow.
I finally was able to photograph my first red headed woodpecker while hiking up in the woods, love the sounds these beautiful birds make.
Red Hills Ranch is located near Kelly, Wyoming. The Grand Tetons are at my back and about 15 miles away. It is magnificent country. You need to go down a long rugged dirt road so you need an SUV but it is worth it to see this fabulous area near Jackson Hole. (Edited in Lightroom, Photoshop and Topaz)
Red Shouldered hawk taking a few bites of catfish before taking it to the nest for the family. Taken at Corkscrew watershed area.
20160701-08
red currant [ribes rubrum]
"If we're always guided by other people's thoughts, what's the point in having our own?" - Oscar Wilde
Thanks for looking... :)
Do not use this image on any media without my permission. All rights reserved.
Pentax K200D, 28mm, f/2.8, 1/350s, ISO 100
At one time confined to Wales as a result of persecution, a reintroduction scheme has brought red kites back to many parts of England and Scotland. Central Wales, central England - especially the Chilterns, central Scotland - at Argaty and along the Galloway Kite Trail are the best areas to find them.
In 1989, six Swedish birds were released at a site in north Scotland and four Swedish and one Welsh bird in Buckinghamshire. Altogether, 93 birds of Swedish and Spanish origin were released at each of the sites, with the last birds released in 1993 in Scotland and 1994 in England.
The first successful breeding was recorded at both sites in 1992, and two years later kites reared in the wild themselves reared young for the first time. Successful breeding populations have become established in both locations.
These early successes justified the next stages of the programme with the aim to produce five self-sustaining breeding populations of red kites in Britain by year 2000. The eventual aim is to ensure that the red kite breeding population expands to colonise all suitable habitat throughout the UK.
Taken at Bwlch Nant yr Arian Forest Mid Wales.
Red Squirrel - Sciurus Vulgaris
Highlands, Scotland.
The red squirrel is found in both coniferous forest and temperate broadleaf woodlands. The squirrel makes a drey (nest) out of twigs in a branch-fork, forming a domed structure about 25 to 30 cm in diameter. This is lined with moss, leaves, grass and bark. Tree hollows and woodpecker holes are also used. The red squirrel is a solitary animal and is shy and reluctant to share food with others. However, outside the breeding season and particularly in winter, several red squirrels may share a drey to keep warm. Social organization is based on dominance hierarchies within and between sexes; although males are not necessarily dominant to females, the dominant animals tend to be larger and older than subordinate animals, and dominant males tend to have larger home ranges than subordinate males or females.
Red squirrels that survive their first winter have a life expectancy of 3 years. Individuals may reach 7 years of age, and 10 in captivity. Survival is positively related to availability of autumn–winter tree seeds; on average, 75–85% of juveniles die during their first winter, and mortality is approximately 50% for winters following the first.
Although not thought to be under any threat worldwide, the red squirrel has nevertheless drastically reduced in number in the United Kingdom; especially after the grey squirrels were introduced from North America in the 1870s. Fewer than 140,000 individuals are thought to be left in 2013; approximately 85% of which are in Scotland, with the Isle of Wight being the largest haven in England. A local charity, the Wight Squirrel Project,[26] supports red squirrel conservation on the island, and islanders are actively recommended to report any invasive greys. The population decrease in Britain is often ascribed to the introduction of the eastern grey squirrel from North America, but the loss and fragmentation of its native woodland habitat has also played a role.
In January 1998, eradication of the non-native North American grey squirrel began on the North Wales island of Anglesey. This facilitated the natural recovery of the small remnant red squirrel population. It was followed by the successful reintroduction of the red squirrel into the pine stands of Newborough Forest. Subsequent reintroductions into broadleaved woodland followed and today the island has the single largest red squirrel population in Wales. Brownsea Island in Poole Harbour is also populated exclusively by red rather than grey squirrels (approximately 200 individuals).
From Cornell:
These birds often stick to main branches and trunks of trees, where they hitch in classic woodpecker fashion, leaning away from the trunk and onto their stiff tail feathers as they search for food hiding in bark crevices. When nesting, males choose the site and begin to excavate, then try to attract a female by calling and tapping softly on the wood around or in the cavity. When a female accepts, she taps along with the male, then helps put the finishing touches on the nest cavity. At feeders, Red-bellied Woodpeckers will push aside most bird species other than Blue Jays.