View allAll Photos Tagged LACK

Red Bcked Shrike - Lanius Collurio

 

Juvenile

Sand Martin - Riparia riparia

 

The sand martin (Riparia riparia) or European sand martin, bank swallow in the Americas, and collared sand martin in the Indian Subcontinent, is a migratory passerine bird in the swallow family. It has a wide range in summer, embracing practically the whole of Europe and the Mediterranean countries, part of northern Asia and also North America. It winters in eastern and southern Africa, South America and the Indian Subcontinent.

 

The sand martin is sociable in its nesting habits; from a dozen to many hundred pairs will nest close together, according to available space. The nests are at the end of tunnels of from a few inches to three or four feet in length, bored in sand or gravel. The actual nest is a litter of straw and feathers in a chamber at the end of the burrow; it soon becomes a hotbed of parasites. Four or five white eggs are laid about mid-late May, and a second brood is usual in all but the most northernly breeding sites.

 

Population:

 

UK breeding:

100,000 nests

Tree Pipit - Anthus Trivialis

 

Tree pipits have brown streaked upper parts and pale under parts with further streaking on buff tinged chest and flanks. They are very similar to meadow pipits but, on close inspection, may be distinguished by their heavier bill, shorter hind claw and fine streaking on the flank - they also have very different calls. Widespread summer visitors to the UK, they occur in particularly high densities in Western uplands. Their population has undergone declines over the past 25 years, especially in central and southern England.

 

Tree Pipit is a true summer visitor, with the first birds returning from sub-Saharan Africa in late March and the bulk of passage taking place from mid-April to mid-May. As its name suggests, it is associated much more with trees than is Meadow Pipit, although it must be remembered that the latter frequently lands in the tops of trees and bushes, particularly when flushed. But Tree Pipits habitually use trees for both singing and feeding, when they may walk up and down the branches searching for food, constantly wagging their tails as they do so. I have never seen Meadow Pipits do this.

 

Tree Pipits are characteristically birds of heathland, forest clearings and young forestry plantations, with scattered trees and bushes usually a prerequisite. Meadow Pipit is a bird of open country, particularly common in upland areas. These habitat differences are often the first clue in the identification process, but do not rely totally on habitat, particularly at migration sites when the differences break down.

  

Pied Flycatcher (M) - Ficedula hypoleuca

  

The European pied flycatcher (Ficedula hypoleuca) is a small passerine bird in the Old World flycatcher family. One of the four species of Western Palearctic black-and-white flycatchers, it hybridizes to a limited extent with the collared flycatcher. It breeds in most of Europe and western Asia.

It is migratory, wintering mainly in tropical Africa.

It usually builds its nests in holes on oak trees. This species practices polygyny, usually bigamy, with the male travelling large distances to acquire a second mate. The male will mate with the secondary female and then return to the primary female in order to help with aspects of child rearing, such as feeding.

 

The European pied flycatcher is mainly insectivorous, although its diet also includes other arthropods. This species commonly feeds on spiders, ants, bees and similar prey.

 

The European pied flycatcher predominately practices a mixed mating system of monogamy and polygyny. Their mating system has also been described as successive polygyny. Within the latter system, the males leave their home territory once their primary mates lays their first eggs. Males then create a second territory, presumably in order to attract a secondary female to breed. Even when they succeed at acquiring a second mate, the males typically return to the first female to exclusively provide for her and her offspring.

Males will sometimes care for both mates if the nests of the primary and secondary female are close together. The male may also care for both mates once the offspring of the primary female have fledged. The male bird usually does not exceed two mates, practicing bigamy. Only two cases of trigyny had been observed.

 

Population:

 

UK breeding:

17,000-20,000 pairs

Red Legged Partridge - Alectoris Rufa aka French Partridge

 

The red-legged partridge (Alectoris rufa) is a gamebird in the pheasant family.

 

It is sometimes known as French partridge, to distinguish it from the English or grey partridge.

 

This partridge breeds naturally in southwestern Europe (France, Iberia and northwest Italy). It has become naturalised in flat areas of England and Wales, where it was introduced as a game species, and has been seen breeding as far north as Cumbria and eastern Yorkshire and the western Isle of Man. It is replaced in southeastern Europe by the very similar rock partridge (Alectoris graeca). It is a non-migratory terrestrial species, which forms flocks outside the breeding season.

 

This species breeds on dry lowlands, such as farmland and open stony areas, laying its eggs in a ground nest.

 

The natural range of the red-legged partridge is France, Spain and Portugal. However, it was introduced from France to Great Britain in the 18th century, and has since become an important gamebird there. As it is a mediterranean species, it thrives in hot, dry areas with sandy soil. The ability to breed two clutches simultaneously has led to it being extensively reared in captivity, and released for shooting. The breeding of chukars (Alectoris chukar) and red-legged/chukar hybrids is prohibited, due to its impact on wild populations of red-legs. The red-legged partridge is believed to be in decline across its range.

  

A female Downy Woodpecker lacks the red area on the back of her head that is found on the male Downy. But she is quite strikingly patterned (as is the male Downy) with black and white feathers.

Dipper - Cinclus Cinclus

aka Water Ouzel

 

Double click to view

 

Dippers are members of the genus Cinclus in the bird family Cinclidae, named for their bobbing or dipping movements. They are unique among passerines for their ability to dive and swim underwater.

 

They have a characteristic bobbing motion when perched beside the water, giving them their name. While under water, they are covered by a thin, silvery film of air, due to small bubbles being trapped on the surface of the plumage.

 

Dippers are found in suitable freshwater habitats in the highlands of the Americas, Europe and Asia. In Africa they are only found in the Atlas Mountains of Morocco. They inhabit the banks of fast-moving upland rivers with cold, clear waters, though, outside the breeding season, they may visit lake shores and sea coasts.

 

The high haemoglobin concentration in their blood gives them a capacity to store oxygen greater than that of other birds, allowing them to remain underwater for thirty seconds or more, whilst their basal metabolic rate is approximately one-third slower than typical terrestrial passerines of similar mass. One small population wintering at a hot spring in Suntar-Khayata Mountains of Siberia feeds underwater when air temperatures drop below −55 °C (−67 °F).

 

Dippers are completely dependent on fast-flowing rivers with clear water, accessible food and secure nest-sites. They may be threatened by anything that affects these needs such as water pollution, acidification and turbidity caused by erosion. River regulation through the creation of dams and reservoirs, as well as channelization, can degrade and destroy dipper habitat.

 

Dippers are also sometimes hunted or otherwise persecuted by humans for various reasons. The Cyprus race of the white-throated dipper is extinct. In the Atlas Mountains dippers are claimed to have aphrodisiacal properties. In parts of Scotland and Germany, until the beginning of the 20th century, bounties were paid for killing dippers because of a misguided perception that they were detrimental to fish stocks through predation on the eggs and fry of salmonids.

  

Population:

 

UK breeding:

 

6,200-18,700 pairs

 

Red Legged Partridge - Alectoris Rufa aka French Partridge

 

The red-legged partridge (Alectoris rufa) is a gamebird in the pheasant family.

 

It is sometimes known as French partridge, to distinguish it from the English or grey partridge.

 

This partridge breeds naturally in southwestern Europe (France, Iberia and northwest Italy). It has become naturalised in flat areas of England and Wales, where it was introduced as a game species, and has been seen breeding as far north as Cumbria and eastern Yorkshire and the western Isle of Man. It is replaced in southeastern Europe by the very similar rock partridge (Alectoris graeca). It is a non-migratory terrestrial species, which forms flocks outside the breeding season.

 

This species breeds on dry lowlands, such as farmland and open stony areas, laying its eggs in a ground nest.

 

The natural range of the red-legged partridge is France, Spain and Portugal. However, it was introduced from France to Great Britain in the 18th century, and has since become an important gamebird there. As it is a mediterranean species, it thrives in hot, dry areas with sandy soil. The ability to breed two clutches simultaneously has led to it being extensively reared in captivity, and released for shooting. The breeding of chukars (Alectoris chukar) and red-legged/chukar hybrids is prohibited, due to its impact on wild populations of red-legs. The red-legged partridge is believed to be in decline across its range.

  

Red Squirrel - Sciurus Vulgaris

 

Highlands, Scotland.

 

The red squirrel is found in both coniferous forest and temperate broadleaf woodlands. The squirrel makes a drey (nest) out of twigs in a branch-fork, forming a domed structure about 25 to 30 cm in diameter. This is lined with moss, leaves, grass and bark. Tree hollows and woodpecker holes are also used. The red squirrel is a solitary animal and is shy and reluctant to share food with others. However, outside the breeding season and particularly in winter, several red squirrels may share a drey to keep warm. Social organization is based on dominance hierarchies within and between sexes; although males are not necessarily dominant to females, the dominant animals tend to be larger and older than subordinate animals, and dominant males tend to have larger home ranges than subordinate males or females.

Red squirrels that survive their first winter have a life expectancy of 3 years. Individuals may reach 7 years of age, and 10 in captivity. Survival is positively related to availability of autumn–winter tree seeds; on average, 75–85% of juveniles die during their first winter, and mortality is approximately 50% for winters following the first.

Although not thought to be under any threat worldwide, the red squirrel has nevertheless drastically reduced in number in the United Kingdom; especially after the grey squirrels were introduced from North America in the 1870s. Fewer than 140,000 individuals are thought to be left in 2013; approximately 85% of which are in Scotland, with the Isle of Wight being the largest haven in England. A local charity, the Wight Squirrel Project,[26] supports red squirrel conservation on the island, and islanders are actively recommended to report any invasive greys. The population decrease in Britain is often ascribed to the introduction of the eastern grey squirrel from North America, but the loss and fragmentation of its native woodland habitat has also played a role.

In January 1998, eradication of the non-native North American grey squirrel began on the North Wales island of Anglesey. This facilitated the natural recovery of the small remnant red squirrel population. It was followed by the successful reintroduction of the red squirrel into the pine stands of Newborough Forest. Subsequent reintroductions into broadleaved woodland followed and today the island has the single largest red squirrel population in Wales. Brownsea Island in Poole Harbour is also populated exclusively by red rather than grey squirrels (approximately 200 individuals).

 

because instead of knowing how the other person is feeling, we just assume."

 

Taken @Summer Trace

 

Thankyou in advance for your support, faves, comments and awards!

I do appreciate you all ❤️

The common whitethroat (Sylvia communis) is a common and widespread typical warbler which breeds throughout Europe and across much of temperate western Asia. This small passerine bird is strongly migratory, and winters in tropical Africa, Arabia, and Pakistan.

 

This is one of several Sylvia species that has distinct male and female plumages. Both sexes are mainly brown above and buff below, with chestnut fringes to the secondary remiges. The adult male has a grey head and a white throat. The female lacks the grey head, and the throat is duller.

 

This species may appear to be closely related to the lesser whitethroat, the species having evolved only during the end of the last ice age similar to the willow warbler and chiffchaffs. However, researchers found the presence of a white throat is an unreliable morphological marker for relationships in Sylvia, and the greater and lesser whitethroats are not closely related.

 

This is a bird of open country and cultivation, with bushes for nesting. The nest is built in low shrub or brambles, and 3–7 eggs are laid. Like most warblers, it is insectivorous, but will also eat berries and other soft fruit.

  

Population:

 

UK breeding:

 

1,100,000 territories

The common whitethroat (Sylvia communis) is a common and widespread typical warbler which breeds throughout Europe and across much of temperate western Asia. This small passerine bird is strongly migratory, and winters in tropical Africa, Arabia, and Pakistan.

 

This is one of several Sylvia species that has distinct male and female plumages. Both sexes are mainly brown above and buff below, with chestnut fringes to the secondary remiges. The adult male has a grey head and a white throat. The female lacks the grey head, and the throat is duller.

 

This species may appear to be closely related to the lesser whitethroat, the species having evolved only during the end of the last ice age similar to the willow warbler and chiffchaffs. However, researchers found the presence of a white throat is an unreliable morphological marker for relationships in Sylvia, and the greater and lesser whitethroats are not closely related.

 

This is a bird of open country and cultivation, with bushes for nesting. The nest is built in low shrub or brambles, and 3–7 eggs are laid. Like most warblers, it is insectivorous, but will also eat berries and other soft fruit.

  

Population:

 

UK breeding:

 

1,100,000 territories

Pied Flycatcher (M) - Ficedula hypoleuca

  

The European pied flycatcher (Ficedula hypoleuca) is a small passerine bird in the Old World flycatcher family. One of the four species of Western Palearctic black-and-white flycatchers, it hybridizes to a limited extent with the collared flycatcher. It breeds in most of Europe and western Asia.

It is migratory, wintering mainly in tropical Africa.

It usually builds its nests in holes on oak trees. This species practices polygyny, usually bigamy, with the male travelling large distances to acquire a second mate. The male will mate with the secondary female and then return to the primary female in order to help with aspects of child rearing, such as feeding.

 

The European pied flycatcher is mainly insectivorous, although its diet also includes other arthropods. This species commonly feeds on spiders, ants, bees and similar prey.

 

The European pied flycatcher predominately practices a mixed mating system of monogamy and polygyny. Their mating system has also been described as successive polygyny. Within the latter system, the males leave their home territory once their primary mates lays their first eggs. Males then create a second territory, presumably in order to attract a secondary female to breed. Even when they succeed at acquiring a second mate, the males typically return to the first female to exclusively provide for her and her offspring.

Males will sometimes care for both mates if the nests of the primary and secondary female are close together. The male may also care for both mates once the offspring of the primary female have fledged. The male bird usually does not exceed two mates, practicing bigamy. Only two cases of trigyny had been observed.

 

Population:

 

UK breeding:

17,000-20,000 pairs

Wryneck - Jynx Torquilla

 

Ogmore

 

The wrynecks (genus Jynx) are a small but distinctive group of small Old World woodpeckers. Jynx is from the Ancient Greek iunx, the Eurasian wryneck.

 

Like the true woodpeckers, wrynecks have large heads, long tongues which they use to extract their insect prey and zygodactyl feet, with two toes pointing forward, and two backwards. However, they lack the stiff tail feathers that the true woodpeckers use when climbing trees, so they are more likely than their relatives to perch on a branch rather than an upright trunk.

 

Their bills are shorter and less dagger-like than in the true woodpeckers, but their chief prey are ants and other insects, which they find in decaying wood or almost bare soil. They re-use woodpecker holes for nesting, rather than making their own holes. The eggs are white, as with many hole nesters.

 

The two species have cryptic plumage, with intricate patterning of greys and browns. The adult moults rapidly between July and September, although some moult continues in its winter quarters. The voice is a nasal woodpecker-like call.

 

These birds get their English name from their ability to turn their heads almost 180 degrees. When disturbed at the nest, they use this snake-like head twisting and hissing as a threat display.

 

Population:

  

UK passage:

 

Approx: 280 birds

 

Peregrine Falcon - Falco Peregrinus

 

The peregrine falcon (Falco peregrinus), also known as the peregrine, and historically as the duck hawk in North America, is a widespread bird of prey (raptor) in the family Falconidae. A large, crow-sized falcon, it has a blue-grey back, barred white underparts, and a black head. As is typical of bird-eating raptors, peregrine falcons are sexually dimorphic, with females being considerably larger than males. The peregrine is renowned for its speed, reaching over 320 km/h (200 mph) during its characteristic hunting stoop (high-speed dive), making it the fastest member of the animal kingdom. According to a National Geographic TV programme, the highest measured speed of a peregrine falcon is 389 km/h (242 mph).

 

The peregrine's breeding range includes land regions from the Arctic tundra to the tropics. It can be found nearly everywhere on Earth, except extreme polar regions, very high mountains, and most tropical rainforests; the only major ice-free landmass from which it is entirely absent is New Zealand. This makes it the world's most widespread raptor, and one of the most widely found bird species. In fact, the only land-based bird species found over a larger geographic area is not always naturally occurring, but one widely introduced by humans, the rock pigeon, which in turn now supports many peregrine populations as a prey species. The peregrine is a highly successful example of urban wildlife in much of its range, taking advantage of tall buildings as nest sites and an abundance of prey such as pigeons and ducks. Both the English and scientific names of this species mean "wandering falcon," referring to the migratory habits of many northern populations. Experts recognize 17 to 19 subspecies, which vary in appearance and range; disagreement exists over whether the distinctive Barbary falcon is represented by two subspecies of Falco peregrinus, or is a separate species, F. pelegrinoides. The two species' divergence is relatively recent, during the time of the last ice age, therefore the genetic differential between them (and also the difference in their appearance) is relatively tiny. They are only about 0.6–0.8% genetically differentiated.

 

While its diet consists almost exclusively of medium-sized birds, the peregrine will occasionally hunt small mammals, small reptiles, or even insects. Reaching sexual maturity at one year, it mates for life and nests in a scrape, normally on cliff edges or, in recent times, on tall human-made structures. The peregrine falcon became an endangered species in many areas because of the widespread use of certain pesticides, especially DDT. Since the ban on DDT from the early 1970s, populations have recovered, supported by large-scale protection of nesting places and releases to the wild.

 

The peregrine falcon is a well respected falconry bird due to its strong hunting ability, high trainability, versatility, and – in recent years – availability via captive breeding. It is effective on most game bird species, from small to large.

 

Population:

 

UK breeding:

 

1,500 pairs

Stonechat (F)- Saxicola Torquata

  

The stonechat is 11.5–13 cm long and weighs 13–17 g, slightly smaller than the European robin. Both sexes have distinctively short wings, shorter than those of the more migratory whinchat and Siberian stonechat.

 

The summer male has black upperparts, a black head, an orange throat and breast, and a white belly and vent. It also has a white half-collar on the sides of its neck, a small white scapular patch on the wings, and a very small white patch on the rump often streaked with black. The female has brown upperparts and head, and no white neck patches, rump or belly, these areas being streaked dark brown on paler brown, the only white being the scapular patch on the wings and even this often being buffy-white.

 

European stonechats breed in heathland, coastal dunes and rough grassland with scattered small shrubs and bramble, open gorse, tussocks or heather. They are short-distance migrants or non-migratory, with part of the population (particularly from northeastern parts of the range, where winters are colder) moving south to winter further south in Europe and more widely in north Africa.

 

Population:

 

UK breeding:

 

59,000 pairs

 

Medium-large dark brown honeyeater with fine white streaking. Easily distinguished from Red Wattlebird by the lack of pink wattles below the eye and by the lack of a yellow lower belly. Found in southeastern Australia, this species typically inhabits scrub and dry coastal woodlands. Often found near flowering Banksia. It is typically very active and vocal with a rough, loud, squawking call. (eBird)

---------------

Our only view of this lively honeyeater. You can see his tongue sticking out as he looks for nectar among the flowers on this tree.

 

Royal National Park, New South Wales, Australia, October 2022.

Eagle-Eye Tours - Eastern Australia.

Reed Bunting - Emberiza schoeniclus (M)

 

It breeds across Europe and much of temperate and northern Asia. Most birds migrate south in winter, but those in the milder south and west of the range are resident. It is common in reedbeds and also breeds in drier open areas such as moorland and cultivation. For example, it is a component of the purple moor grass and rush pastures, a type of Biodiversity Action Plan habitat in the UK. It occurs on poorly drained neutral and acidic soils of the lowlands and upland fringe.

 

The common reed bunting is a medium-sized bird, 13.5–15.5 cm long, with a small but sturdy seed-eater's bill. The male has a black head and throat, white neck collar and underparts, and a heavily streaked brown back. The female is much duller, with a streaked brown head, and is more streaked below.

 

Despite its name, the Reed Bunting breeds across a range of habitats from reedbeds and conifer plantations to hedgerows and arable crops like oil seed rape. During the non-breeding season, this species is dependent upon weed seeds, and as such, Reed Buntings would have joined other species in winter flocks on farmland stubbles. The decline of this species matches that of other farmland species like Tree Sparrow and Linnet. The increasing winter use of gardens during the 1980s probably reflects the decrease in availability of winter food.

 

 

to those who lack in mind and sight?

Anonymous

 

HBW! Ukraine Matters!

 

acer, green lace leaf japanese maple, 'Waterfall', j c raulston arboretum, ncsu, raleigh, north carolina

The common whitethroat (Sylvia communis) is a common and widespread typical warbler which breeds throughout Europe and across much of temperate western Asia. This small passerine bird is strongly migratory, and winters in tropical Africa, Arabia, and Pakistan.

 

This is one of several Sylvia species that has distinct male and female plumages. Both sexes are mainly brown above and buff below, with chestnut fringes to the secondary remiges. The adult male has a grey head and a white throat. The female lacks the grey head, and the throat is duller.

 

This species may appear to be closely related to the lesser whitethroat, the species having evolved only during the end of the last ice age similar to the willow warbler and chiffchaffs. However, researchers found the presence of a white throat is an unreliable morphological marker for relationships in Sylvia, and the greater and lesser whitethroats are not closely related.

 

This is a bird of open country and cultivation, with bushes for nesting. The nest is built in low shrub or brambles, and 3–7 eggs are laid. Like most warblers, it is insectivorous, but will also eat berries and other soft fruit.

  

Population:

 

UK breeding:

 

1,100,000 territories

Sand Martin - Riparia riparia

 

The sand martin (Riparia riparia) or European sand martin, bank swallow in the Americas, and collared sand martin in the Indian Subcontinent, is a migratory passerine bird in the swallow family. It has a wide range in summer, embracing practically the whole of Europe and the Mediterranean countries, part of northern Asia and also North America. It winters in eastern and southern Africa, South America and the Indian Subcontinent.

 

The sand martin is sociable in its nesting habits; from a dozen to many hundred pairs will nest close together, according to available space. The nests are at the end of tunnels of from a few inches to three or four feet in length, bored in sand or gravel. The actual nest is a litter of straw and feathers in a chamber at the end of the burrow; it soon becomes a hotbed of parasites. Four or five white eggs are laid about mid-late May, and a second brood is usual in all but the most northernly breeding sites.

 

Population:

 

UK breeding:

100,000 nests

It has been said that the lack of pollinators could lead to starvation and poverty. A small insect such as a bee is important as roughly 66 per cent of all the plant species we eat rely on pollinators. With the use of insecticides such as Neonicotinoids that are making an impact on pollinators around the world. Latest evidence shows the risk that insecticides are having and which may affect us all in the future.

Compressors are the heart of every underground coalmine.

During a mine closure, this vital part comes to a halt and the underground mining operation dies, due to a lack of oxygen and compressed air....

Wryneck - Jynx Torquilla

 

Ogmore

 

The wrynecks (genus Jynx) are a small but distinctive group of small Old World woodpeckers. Jynx is from the Ancient Greek iunx, the Eurasian wryneck.

 

Like the true woodpeckers, wrynecks have large heads, long tongues which they use to extract their insect prey and zygodactyl feet, with two toes pointing forward, and two backwards. However, they lack the stiff tail feathers that the true woodpeckers use when climbing trees, so they are more likely than their relatives to perch on a branch rather than an upright trunk.

 

Their bills are shorter and less dagger-like than in the true woodpeckers, but their chief prey are ants and other insects, which they find in decaying wood or almost bare soil. They re-use woodpecker holes for nesting, rather than making their own holes. The eggs are white, as with many hole nesters.

 

The two species have cryptic plumage, with intricate patterning of greys and browns. The adult moults rapidly between July and September, although some moult continues in its winter quarters. The voice is a nasal woodpecker-like call.

 

These birds get their English name from their ability to turn their heads almost 180 degrees. When disturbed at the nest, they use this snake-like head twisting and hissing as a threat display.

 

Population:

  

UK passage:

 

Approx: 280 birds

 

Despite the lack of sunlight it still looked pretty at Santa's second headquarters.

  

With their nocturnal habit and owl-like appearance, Tawny Frogmouths are often confused with owls, but are actually more closely related to the nightjars. Their feet are weak however, and lack the curved talons of owls.

 

The Tawny Frogmouth is found throughout Australia.

 

The bulk of the Tawny Frogmouth's diet is made up of nocturnal insects, worms, slugs and snails. Small mammals, reptiles, frogs and birds are also eaten. Most food is obtained by pouncing to the ground from a tree or other elevated perch."

 

Photographed Maleny, Queensland, Australia.

 

Steve Hitchcock © All rights reserved

Linnet (M) - Linaria cannabina

Double Click!

  

The common linnet is a slim bird with a long tail. The upper parts are brown, the throat is sullied white and the bill is grey. The summer male has a grey nape, red head-patch and red breast. Females and young birds lack the red and have white underparts, the breast streaked buff.

 

The common linnet breeds in Europe, western Asia and north Africa. It is partially resident, but many eastern and northern birds migrate farther south in the breeding range or move to the coasts. They are sometimes found several hundred miles off-shore.

 

Open land with thick bushes is favoured for breeding, including heathland and garden. It builds its nest in a bush, laying 4-7 eggs.

 

This species can form large flocks outside the breeding season, sometimes mixed with other finches, such as twite, on coasts and salt marshes.

 

"The Linnets" has become the nickname of King's Lynn Football Club, Burscough Football Club and Runcorn Linnets Football Club (formerly known as 'Runcorn F.C.' and Runcorn F.C. Halton). Barry Town F.C., the South Wales-based football team, also used to be nicknamed 'The Linnets'.

 

Linnet numbers have dropped substantially over the past few decades, with the UK population estimated to have declined by 57 per cent between 1970 and 2014. The latest Breeding Bird Survey results show a decrease in all countries.

 

Lack of water

 

“L'eau en poudre : il suffit de rajouter de l'eau pour obtenir de l'eau."

(Jean Baudrillard)

 

i am who i am today bc of you

wish u would apologize for blaming your coldness & lack of trust on me

it really fucked me up

 

hate you, miss you

Lack-collared Hawk (Busarellus nigricollis) at Rio Piqueri - Pantanal - MT, Brazil.

 

Have a nice Thursday!

 

Thanks a lot for your visits, comments, faves, invites, etc. Very much appreciated!

 

© All my images are protected under international authors copyright laws and may not be downloaded, reproduced, copied, transmitted or manipulated without my written explicit permission. All rights reserved. Please contact me at thelma.gatuzzo@gmail.com if you intend to buy or use any of my images.

 

Medium-sized songbird that produces one of eastern Australia’s most familiar rainforest calls. Olive brown above, with white throat patch contrasting strongly with black face, crest, and breast. Juvenile lacks white patch. Feeds on the ground, most commonly in dense vegetation of rainforest and other wet forests. Very vocal. Male sings “oooooo...doo-doo-doo–whipp!” and female responds “pew pew.” (eBird)

 

Duet - listen to recording 1: xeno-canto.org/species/Psophodes-olivaceus

(xeno-canto)

----------------

Heard frequently in rainforests of eastern Australia, we quickly learned the song. At O'Reilly's, they are very tame and would come to people for food. In fact, a few times they were too close to photograph, even with the 100-400mm lens. The main problem is that they love the deepest, darkest parts of the forest, so very noisy and dark originals. This photo has been significantly edited to bring out the bird from the gloom.

 

O'Reilly's Rainforest Retreat, Queensland, Australia. October 2022.

Eagle-Eye Tours - Eastern Australia.

Bohemian Waxwing - Bombycilla garrulus

  

The waxwings are passerine birds classified in the genus Bombycilla. They are brown and pale grey with silky plumage, a black and white eyestripe, a crest, a square-cut tail and pointed wings. Some of the wing feathers have red tips, the resemblance of which to sealing wax gives these birds their common name. According to most authorities, this is the only genus placed in the family Bombycillidae, although Phainoptila is sometimes included. There are three species, the Bohemian waxwing (B. garrulus), the Japanese waxwing (B. japonica) and the cedar waxwing (B. cedrorum).

 

Waxwings are not long-distance migrants, but move nomadically outside the breeding season. Waxwings mostly feed on fruit, but at times of year when fruits are unavailable they feed on sap, buds, flowers and insects. They catch insects by gleaning through foliage or in mid-air. They often nest near water, the female building a loose nest at the fork of a branch, well away from the trunk of the tree. She also incubates the eggs, the male bringing her food to the nest, and both sexes help rear the young.

 

They are not true long-distance migrants, but wander erratically outside the breeding season and move south from their summer range in winter. In poor berry years huge numbers can erupt well beyond their normal range, often in flocks that on occasion number in the thousands

  

Whereas I keep complaining about the lack of butterflies in these 'ere parts, the bees have been plentiful for months.

The bumblies seem to favour the Lavender but these bees [don't know what they're called, p'raps someone can enlighten me?] are all over the Sedums! NB Now identified as a Honeybee- thank you Jan.

Common Whitethroat - Sylvia communis

 

Taken on on local walks!

 

The common whitethroat (Sylvia communis) is a common and widespread typical warbler which breeds throughout Europe and across much of temperate western Asia. This small passerine bird is strongly migratory, and winters in tropical Africa, Arabia, and Pakistan.

 

This is one of several Sylvia species that has distinct male and female plumages. Both sexes are mainly brown above and buff below, with chestnut fringes to the secondary remiges. The adult male has a grey head and a white throat. The female lacks the grey head, and the throat is duller.

 

This species may appear to be closely related to the lesser whitethroat, the species having evolved only during the end of the last ice age similar to the willow warbler and chiffchaffs. However, researchers found the presence of a white throat is an unreliable morphological marker for relationships in Sylvia, and the greater and lesser whitethroats are not closely related.

 

This is a bird of open country and cultivation, with bushes for nesting. The nest is built in low shrub or brambles, and 3–7 eggs are laid. Like most warblers, it is insectivorous, but will also eat berries and other soft fruit.

 

Population:

 

UK breeding:

1,100,000 territories

With the lack of opportunity to move freely during Covid 19, I decided to take a series of shots of reflections in the local streams, ponds, ditches and a short stretch of the River Thames.

Nuthatch - Sitta europaea

  

The Eurasian nuthatch or wood nuthatch (Sitta europaea) is a small passerine bird found throughout temperate Asia and in Europe, where its name is the nuthatch. Like other nuthatches, it is a short-tailed bird with a long bill, blue-grey upperparts and a black eye-stripe. It is a vocal bird with a repeated loud dwip call. There are more than 20 subspecies in three main groups; birds in the west of the range have orange-buff underparts and a white throat, those in Russia have whitish underparts, and those in the Far East have a similar appearance to European birds, but lack the white throat.

 

The preferred habitat is mature deciduous or mixed woodland with large, old trees, preferably oak. Pairs hold permanent territories, and nest in tree holes, usually old woodpecker nests, but sometimes natural cavities. If the entrance to the hole is too large, the female plasters it with mud to reduce its size, and often coats the inside of the cavity too. The 6–9 red-speckled white eggs are laid on a deep base of pine or other wood chips.

 

The Eurasian nuthatch eats mainly insects, particularly caterpillars and beetles, although in autumn and winter its diet is supplemented with nuts and seeds. The young are fed mainly on insects, with some seeds, food items mainly being found on tree trunks and large branches. The nuthatch can forage when descending trees head first, as well as when climbing. It readily visits bird tables, eating fatty man-made food items as well as seeds. It is an inveterate hoarder, storing food year-round. Its main natural predator is the Eurasian sparrowhawk.

 

It breeds throughout England and Wales and has recently began to breed in southern Scotland. It is a resident, with birds seldom travelling far from the woods where they hatch.

 

Population:

 

UK breeding:

 

220,000 territories

       

It was a wonderful experience being able to get so close to this Buzzard perched majestically in the top of a tree. My thanks to Tim Melling for explaining that it is a young bird hatched this year as evident from the streaks on its upper breast (adults have horizontal bars) and the lack of a broader dark terminal band on the tail tip; juveniles have all the tail bars narrow and of equal width.

Common Tern - Sterna Hirundo

 

It is strongly migratory, wintering in coastal tropical and subtropical regions. Breeding adults have light grey upperparts, white to very light grey underparts, a black cap, orange-red legs, and a narrow pointed bill. Depending on the subspecies, the bill may be mostly red with a black tip or all black. There are a number of similar species, including the partly sympatric Arctic tern, which can be separated on plumage details, leg and bill colour, or vocalisations.

 

Breeding in a wider range of habitats than any of its relatives, the common tern nests on any flat, poorly vegetated surface close to water, including beaches and islands, and it readily adapts to artificial substrates such as floating rafts. The nest may be a bare scrape in sand or gravel, but it is often lined or edged with whatever debris is available. Up to three eggs may be laid, their dull colours and blotchy patterns providing camouflage on the open beach.

 

Population:

 

UK breeding:

12,000 pairs

   

No lack of entertainment with these birds.

"Il coraggio non è mancanza di paura, piuttosto la consapevolezza che esiste qualcosa di più importante della paura stessa"

Egyptian Goose - Alopochen Aegyptiacus

 

Once common along the entire Nile valley and regarded as sacred in ancient times, the Egyptian Goose is no longer an easy bird to see in the country from which it takes its name, as it is largely confined to upper Egypt. It is, however, widespread and common throughout sub-Saharan Africa, with introduced populations firmly established in England, Holland, Belgium and France. Concerns over conflict with native species has led to restrictions on keeping them in Britain and Europe.

 

This distinctive small goose is a member of the shelduck family. In the wild it is invariably found in pairs or family parties, while flocks of 50 or more can be found after the breeding season. The sexes are similar: both have a conspicuous chestnut patch encircling the eyes, giving them a somewhat piratical appearance, while the brilliant white forewing is obvious when they fly.

 

The UK Invasive Alien Species (Enforcement and Permitting) Order 2019 came into force on Sunday 1st December. The Order implements requirements contained in EU Regulation 1143/2014 on Invasive Alien Species, which sets out rules to prevent and minimise the impact of the introduction and spread of non-native animals and plants across the EU. The Order makes it an offence, amongst other things, to import, keep, sell, transport, breed or release into the environment, any of the listed plants and animals. Invasive alien waterfowl currently covered by this Order are Egyptian Geese and Ruddy Ducks Oxyura jamaicensis.

   

Gannet - Morus Bassanus

 

Bempton Cliffs

 

The gannets are large white birds with yellowish heads; black-tipped wings; and long bills. Northern gannets are the largest seabirds in the North Atlantic, having a wingspan of up to 2 metres (6.6 ft). The other two species occur in the temperate seas around southern Africa, southern Australia and New Zealand.

 

Gannets hunt fish by diving into the sea from a height and pursuing their prey underwater. Gannets have a number of adaptations which enable them to do this:

no external nostrils, they are located inside the mouth instead;

air sacs in the face and chest under the skin which act like bubble wrapping, cushioning the impact with the water;

positioning of the eyes far enough forward on the face for binocular vision, allowing them to judge distances accurately.

 

Gannets can dive from a height of 30 metres (98 ft), achieving speeds of 100 kilometres per hour (62 mph) as they strike the water, enabling them to catch fish much deeper than most airborne birds.

 

The gannet's supposed capacity for eating large quantities of fish has led to gannet becoming a description of somebody with a voracious appetite.

 

Gannets are colonial breeders on islands and coasts, normally laying one chalky, blue egg. Gannets lack brood patches and they use their webbed feet to warm the eggs. It takes five years for gannets to reach maturity. First-year birds are completely black, and subsequent sub-adult plumages show increasing amounts of white.

 

The most important nesting ground for northern gannets is the United Kingdom with about two thirds of the world's population. These live mainly in Scotland, including the Shetland Isles. The rest of the world's population is divided between Canada, Ireland, Faroe Islands and Iceland, with small numbers in France (they are often seen in the Bay of Biscay), the Channel Islands, Norway and a single colony in Germany on Heligoland. The biggest northern gannet colony is on Scotland's Bass Rock; in 2014, this colony contained some 75,000 pairs. Sulasgeir off the coast of the Isle of Lewis, St. Kilda, Grassholm in Pembrokeshire, Bempton Cliffs in the East Riding of Yorkshire, Sceilig Bheag, Ireland and Bonaventure Island, Quebec are also important northern gannet breeding sites.

 

Young gannets were historically used as a food source, a tradition still practised in Ness, Scotland, where they are called guga. Like examples of continued traditional whale harvesting, the modern day hunting of gannet chicks results in great controversies as to whether it should continue to be afforded exemption from the ordinary protection afforded to sea birds in UK and EU law". The Ness hunt is currently limited to 2,000 chicks per year, and dates back at least to the Iron Age. The hunt is considered to be sustainable, as between 1902 and 2003 Gannet numbers in Scotland increased dramatically from 30,000 to 180,000.

 

Population:

 

UK breeding:

 

220,000 nests

 

...Sichtbarkeit des Schneemangels 2023 in grosser Höhe - auf dem Männlichen

I have a special interest in knowing how people choose names to the things, especially to things that I like: flowers, birds, etc.

In this specific case I got a bit disappointed with the name (in Portuguese) of this beautiful bird. It's found in Brazil (particularly on the Atlantic Forest), Argentina and Paraguay, measures about 11 cm in length. The male has dark blue plumage, yellow tufts on the sides of the chest and brown belly, while females are greenish.

The english name is: Chestnut-bellied Euphonia (Euphonia Pectoralis) while the name in portuguese is "Ferro Velho" (Old Iron), in my opinion a name of debatable inspiration.

Secretive warbler that lacks vibrant colors, but compensates with an enormous voice. Olive-brown above with black streaks on white breast and bold white eyering. Orange central crown stripe bordered by black on either side. Forages for insects by walking along branches and on the ground with exaggerated footsteps and bobbing gait. Breeds primarily in areas with extensive deciduous or mixed forest. Winters primarily in Middle America and the Caribbean, where it can be quiet and difficult to detect. On the breeding grounds, listen for its loud song that builds in volume: “tea-cher, TEA-cher, TEA-CHER!”; also gives a sharp, high-pitched, metallic chip year-round. Possible to confuse with thrushes, but smaller, and walks instead of hops. (eBird)

 

Holiday Beach, Ontario, Canada. May 2017.

1 3 4 5 6 7 ••• 79 80