View allAll Photos Tagged falcon

Red-footed Falcon female Langford Lakes Wiltshire UK

Peregrine Falcon, juvenile

Peregrine Falcon (juvenile) West of England UK

Peregrine Falcon (juv) - Falco Peregrinus

 

Thank you to all whotake the time to Comment/fav etc ...Always appreciated.

Peregrine Falcon - Falco Peregrinus

 

Juvenile

 

Avon

 

Thank you to all who take the time to Comment/fav etc..Always appreciated.

Red-footed Falcon female Kiskunság National Park Hungary

Wild ringed juvenile Peregrine Falcon, West of England UK

This amazing little Falcon can reach more than 300 km (186 miles) per hour—making it not only the world's fastest bird but also the world's fastest animal

Peregrine Falcon juvenile West Country UK

Red-footed Falcon female Kiskunság National Park Hungary

Peregrine Falcon West of England UK

Falcons are birds of prey in the genus Falco, which includes about 40 species.

Red-footed Falcon female Langford Lakes Wiltshire UK

Peregrine Falcon, West of England UK

Peregrine Falcon - Falco Peregrinus

 

The peregrine falcon (Falco peregrinus), also known as the peregrine, and historically as the duck hawk in North America, is a widespread bird of prey (raptor) in the family Falconidae. A large, crow-sized falcon, it has a blue-grey back, barred white underparts, and a black head. As is typical of bird-eating raptors, peregrine falcons are sexually dimorphic, with females being considerably larger than males. The peregrine is renowned for its speed, reaching over 320 km/h (200 mph) during its characteristic hunting stoop (high-speed dive), making it the fastest member of the animal kingdom. According to a National Geographic TV programme, the highest measured speed of a peregrine falcon is 389 km/h (242 mph).

 

The peregrine's breeding range includes land regions from the Arctic tundra to the tropics. It can be found nearly everywhere on Earth, except extreme polar regions, very high mountains, and most tropical rainforests; the only major ice-free landmass from which it is entirely absent is New Zealand. This makes it the world's most widespread raptor, and one of the most widely found bird species. In fact, the only land-based bird species found over a larger geographic area is not always naturally occurring, but one widely introduced by humans, the rock pigeon, which in turn now supports many peregrine populations as a prey species. The peregrine is a highly successful example of urban wildlife in much of its range, taking advantage of tall buildings as nest sites and an abundance of prey such as pigeons and ducks. Both the English and scientific names of this species mean "wandering falcon," referring to the migratory habits of many northern populations. Experts recognize 17 to 19 subspecies, which vary in appearance and range; disagreement exists over whether the distinctive Barbary falcon is represented by two subspecies of Falco peregrinus, or is a separate species, F. pelegrinoides. The two species' divergence is relatively recent, during the time of the last ice age, therefore the genetic differential between them (and also the difference in their appearance) is relatively tiny. They are only about 0.6–0.8% genetically differentiated.

 

While its diet consists almost exclusively of medium-sized birds, the peregrine will occasionally hunt small mammals, small reptiles, or even insects. Reaching sexual maturity at one year, it mates for life and nests in a scrape, normally on cliff edges or, in recent times, on tall human-made structures. The peregrine falcon became an endangered species in many areas because of the widespread use of certain pesticides, especially DDT. Since the ban on DDT from the early 1970s, populations have recovered, supported by large-scale protection of nesting places and releases to the wild.

 

The peregrine falcon is a well respected falconry bird due to its strong hunting ability, high trainability, versatility, and – in recent years – availability via captive breeding. It is effective on most game bird species, from small to large.

 

Population:

 

UK breeding:

 

1,500 pairs

Peregrine Falcon (juvenile), West of England UK

Peregrine Falcon (adult), West of England UK

Peregrine Falcon juvenile West Country UK

Peregrine Falcon, West Country UK

Peregrine Falcon (juvenile), West of England UK

Eleanoras Falcon

The fearless hunter of the day

I wish my neck worked like this

800

Peregrine Falcon - Falco Peregrinus

 

Carrying on the sequence from last 2 days

 

Ogmore

Just after launching from her perch, this Peregrine Falcon powers past me.

From a previous encounter I was able to have her Band ID traced and she is "Tonga", a female hatched in 2003.

Peregrine Falcon (juvenile) West of England UK

Peregrine Falcon - Falco peregrinus

 

Juvenile

 

The peregrine falcon (Falco peregrinus), also known as the peregrine, and historically as the duck hawk in North America, is a widespread bird of prey (raptor) in the family Falconidae. A large, crow-sized falcon, it has a blue-grey back, barred white underparts, and a black head. As is typical of bird-eating raptors, peregrine falcons are sexually dimorphic, with females being considerably larger than males. The peregrine is renowned for its speed, reaching over 320 km/h (200 mph) during its characteristic hunting stoop (high-speed dive), making it the fastest member of the animal kingdom. According to a National Geographic TV programme, the highest measured speed of a peregrine falcon is 389 km/h (242 mph).

 

The peregrine's breeding range includes land regions from the Arctic tundra to the tropics. It can be found nearly everywhere on Earth, except extreme polar regions, very high mountains, and most tropical rainforests; the only major ice-free landmass from which it is entirely absent is New Zealand. This makes it the world's most widespread raptor, and one of the most widely found bird species. In fact, the only land-based bird species found over a larger geographic area is not always naturally occurring, but one widely introduced by humans, the rock pigeon, which in turn now supports many peregrine populations as a prey species. The peregrine is a highly successful example of urban wildlife in much of its range, taking advantage of tall buildings as nest sites and an abundance of prey such as pigeons and ducks. Both the English and scientific names of this species mean "wandering falcon," referring to the migratory habits of many northern populations. Experts recognize 17 to 19 subspecies, which vary in appearance and range; disagreement exists over whether the distinctive Barbary falcon is represented by two subspecies of Falco peregrinus, or is a separate species, F. pelegrinoides. The two species' divergence is relatively recent, during the time of the last ice age, therefore the genetic differential between them (and also the difference in their appearance) is relatively tiny. They are only about 0.6–0.8% genetically differentiated.

 

While its diet consists almost exclusively of medium-sized birds, the peregrine will occasionally hunt small mammals, small reptiles, or even insects. Reaching sexual maturity at one year, it mates for life and nests in a scrape, normally on cliff edges or, in recent times, on tall human-made structures. The peregrine falcon became an endangered species in many areas because of the widespread use of certain pesticides, especially DDT. Since the ban on DDT from the early 1970s, populations have recovered, supported by large-scale protection of nesting places and releases to the wild.

 

The peregrine falcon is a well respected falconry bird due to its strong hunting ability, high trainability, versatility, and – in recent years – availability via captive breeding. It is effective on most game bird species, from small to large.

 

Population:

 

UK breeding:

 

1,500 pairs

 

Peregrine Falcon

 

Many thanks to all those who View, Comment and or Fave My Photos... It is greatly appreciated... Roy

All images full frame unless the filename reflects "Crop"

Du glaubst an die Kraft, die dein Schicksal bestimmt.

Du ruhst auf der Strömung des Lebens wie ein Falke im Wind,

weil dich die Zuversicht treibt.

Aus: Elisabeth-Legenden einer Heiligen

 

You believe in the power that determines your destiny.

You rest on the current of life like a falcon in the wind,

because confidence drives you.

From: Elizabeth Legends of a Saint

Peregrine Falcon (juvenile female), UK

The peregrine falcon (Falco peregrinus), also known as the peregrine, and historically as the duck hawk in North America, is a widespread bird of prey (raptor) in the family Falconidae. A large, crow-sized falcon, it has a blue-grey back, barred white underparts, and a black head. The peregrine is renowned for its speed, reaching over 320 km/h (200 mph) during its characteristic hunting stoop (high-speed dive), making it the fastest bird in the world, as well as the fastest member of the animal kingdom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fastest Animal. Photo taken at the Tree House Wildlife Rescue Center and Hospital.

Another shot from a session with falconry birds put on by Roy Rimmer and Mick Hudson at Northwest Wildlife Workshops.

 

This shot has done well for me at the British Photography Exhibitions gaining four acceptances so far. Because they are captive birds I enter them in open colour rather than Nature.

 

I’m told this bird is a hybrid falcon, half American Kestrel, half Peregrine.

 

As always thanks for viewing my photos and for any favourites and comments, it’s much appreciated 👍

Juvenile Peregrine Falcon caught an Elegant Tern

Peregrine Falcon

 

Warning : ALL RIGHTS RESERVED : do not use my images without my EXPLICIT permission

Peregrine Falcon at Raptors In Focus @ Mountsberg Conservation

1 3 4 5 6 7 ••• 79 80