Property#1
A Chickadee Wink!
The Black-capped Chickadee, (Parus atricapillus), is a small, common songbird, a passerine bird in the tit family Paridae. Often, it is still placed in the genus Parus with most other tits, but mtDNA cytochrome b sequence data and morphology suggest that separating Poecile more adequately expresses these birds' relationships (Gill et al., 2005). The American Ornithologists' Union has been treating Poecile as distinct genus for some time already.
Adults have a black cap and bib with white sides to the face. Their under parts are white with rusty brown on the flanks; their back is gray. They have a short dark bill, short wings and a long tail.
Their breeding habitat is mixed or deciduous woods in Canada, Alaska and the northern United States. They nest in a hole in a tree; the pair excavates the nest, using a natural cavity or sometimes an old woodpecker nest. They may interbreed with Carolina Chickadees or Mountain Chickadees where their ranges overlap. The Black-capped and Carolina chicadees are virtually impossible to tell apart visually, but they are readily distinguished by call. Their point of overlap is near New Brunswick, New Jersey.
Chickadees will take food from feeders and trays to a tree branch to hammer them open.
They are permanent residents, but sometimes move south within their range in winter. On cold winter nights, these birds reduce their body temperature by up to 10-12 °C to conserve energy.
A Chickadee Wink!
The Black-capped Chickadee, (Parus atricapillus), is a small, common songbird, a passerine bird in the tit family Paridae. Often, it is still placed in the genus Parus with most other tits, but mtDNA cytochrome b sequence data and morphology suggest that separating Poecile more adequately expresses these birds' relationships (Gill et al., 2005). The American Ornithologists' Union has been treating Poecile as distinct genus for some time already.
Adults have a black cap and bib with white sides to the face. Their under parts are white with rusty brown on the flanks; their back is gray. They have a short dark bill, short wings and a long tail.
Their breeding habitat is mixed or deciduous woods in Canada, Alaska and the northern United States. They nest in a hole in a tree; the pair excavates the nest, using a natural cavity or sometimes an old woodpecker nest. They may interbreed with Carolina Chickadees or Mountain Chickadees where their ranges overlap. The Black-capped and Carolina chicadees are virtually impossible to tell apart visually, but they are readily distinguished by call. Their point of overlap is near New Brunswick, New Jersey.
Chickadees will take food from feeders and trays to a tree branch to hammer them open.
They are permanent residents, but sometimes move south within their range in winter. On cold winter nights, these birds reduce their body temperature by up to 10-12 °C to conserve energy.